återförsäljare molntjänster

”Molntjänst som molntjänst?”


Molntjänster – vad är det för nånting egentligen?

 

molntjänster för företag och förenmngarNär ordet molntjänst används så är det ett väldigt stort begrepp som kan betyda många saker. Precis som det finns många olika typer av fordon som passar till olika saker. En Aston Martin DB11 är en väldigt vacker sportbil men knappast användbar när du ska köra timmer..

Först och främst ska vi komma ihåg att ”molnet” inte är något mystiskt, fluffigt där data sparas helt magiskt och alltid finns tillgängligt. Absolut inte , det är tvärtom.. Molnet är hårddiskar, servrar, kommunikationer, routrar, switchar, övervakning och allt det där.

Molnet är bara ett uttryck men i bakgrunden hanteras data precis som det alltid gjort dvs. på hårddiskar och servrar.
Skillnaden är egentligen bara skalan och de nya möjligheterna tack vara bättre bandbredd och teknik.
Med det sagt måste vi koma ihåg att haverier inträffar, för alla.
Oavsett storlek och det finns otaliga exempel på det.

Här handlar det om vilka processer och rutiner som finns på plats hos leverantören att hantera problem och hur man kommunicerar med sin kunder om de ev. problem man har. Som kund bör man också ha en plan för hur verksamheten ska fortsätta under tiden det är ett driftsstopp, en s.k BCP (Business Continuity Plan)

Om du inte vill läsa allt nedan är här en superkort sammanfattning
1. Molnlagring. Bara lagra filer. Nånstans. Oftast inga backuper eller antivirus. Ofta gratis men med viken säkerhet ?
2. Webbtjänster, Oftast bara ett program. Många olika portaler hålla reda på-.
3. VPS, VDI. Virtuella servrar och desktops. Kan bli dyrt och förvirrande och du har fortfarande ansvaret själv.
4. SaaS – helt enkelt ikoner där du startar de program du behöver som abonnemang – . rCloud Office

En fråga i sammanhanget som också kan vara viktigt att fråga sig är var finns egentligen ditt data?
Finns det i Sverige? Vem har tillgång till det ? Vilka lagar gäller för just mitt data?

Om frågor som geografisk plats för ditt data är viktig så är oftast lösningarna 1 -3 inget för dig. Om du därtill inte vill riskera att t.ex. amerikanska myndigheter ska kunna läsa ditt data (p.g.a. Cloud Act) så faller alla amerikanska leverantörer bort. Oavsett om de bygger sina datacenter vägg i vägg med ditt företag.
Det finns säkerligen många scenarion där man inte vill riskera det, t.ex. om man handhar känsligt data om företag och personer.

1. Molnlagring

Ofta tänker folk i första hand på en plats i ”molnet” där man kan lagra sina bilder och dokument o.s.v. Ett bättre begrepp för det är Molnlagring.
Det är tjänster som funnits länge och med varierande kvalitet och erbjudanden. I grund och botten handlar det om att kopiera filer från plats A till plats B och kunna kopiera tillbaka dem vid behov. Något av det mest grundläggande inom all datahanering helt enkelt.

En nackdel med dessa är att det tas sällan backuper på dina filer och om din dator går sänder så kommer du visserligen åt dina filer men du kanske inte längre har programmen kvar att öppna dem med på den nya datorn?
Ofta är den här typen också billiga upp till en viss mängd data men sen kan det börja bli dyrt.
Det är ofta ganska oklart hur det fungerar med backuper osv. i många tjänster.
Ibland ingår det (det är dock ganska ovanligt), ibland är det ytterligare en kostnad som tilläggstjänst och ibland är det helt enkelt upp till dig som kund att ha reda på sånt.

2. Webbtjänster som molntjänst

En annan typ av molntjänster är t.ex. när en programleverantör sätter upp en webbtjänst för sina program och låter sina kunder använda sin webbläsare för att nå just det programmet eller den tjänsten.
De företagen har oftast bara just det programmet som molntjänst för sina kunder och de tillhandahåller inte mer än så. De har ofta tagit sitt program de haft länge och gjort en webbversion av det.
Nackdelen med den här typen av lösningar kan vara att man ofta tappar en del i funktionalitet..
Att ha många olika molntjänster kan också bli både krångligt, dyrt och administrativt jobbigt när man ska hålla reda på alla olika lösenord och komma ihåg var man sparat vad.

3. VPS / VDI som molntjänst

Att flytta sitt data och program till de stora leverantörerna som Azure, Amazon, Google är ett tredje alternativ.
Man kan till stor del bygga bort de begränsningar en egen driftad server innebär och uppnå tillgänglighet och bättre funktionalitet (i bästa fall).
Här ska man dock komma ihåg att det ofta kan bli överraskande dyrt och man har själv fortfarande driftsansvar och måste hålla koll på allting själv, för att inte tala om att man måste sätta sig in i väldigt mycket saker.
Att använda sig av molntjänster i form av VPS (Virtual Private Server dvs du har dina servrar i molnet istället för på företaget) kan som sagt bli väldigt dyrt och administrativt krångligt och frågan är om det egentligen var värt pengarna att flytta det ut i molnet?

I det sammanhanget kan även VDI nämnas (Virtual Desktop Infrastructure dvs du har en en dator i molnet du loggar in på). Du har ett helt eget skrivbord och enheter osv. men de finns virtuellt i molnet. Du har två olika datorer och miljöer egentligen att hålla reda på och det kan upplevas som ganska förvirrande ibland.
Allt du ville göra vara ju att starta ditt program och jobba.

4. SaaS – Software as a Service

Ett fjärde alternativ är molntjänster på det sättet som Red Cloud IT erbjuder. I det fallet pratar vi om SaaS , Software as a Service.
Det innebär att du abonnerar på tjänsten för att ha tillgång till dina program och filer, utan krångel med flera skrivbord.

I rCloud Office har du tillgång till både ditt data och de program du behöver för att använda dem som ikoner bara. Du startar dem precis som alltid gjort.
Du behöver inte leta installationsmedia , licensnycklar och backuper för att komma igång när du byter dator,
Du kan t.o.m. byta mellan Windows och Mac utan problem. Program och data ligger i rCloud, i Sverige.

Allt du behöver är komma ihåg din e-postadress och ditt lösenord och vips är du igång igen.
Samma program, samma data som innan.
Samma sak gäller såklart oavsett om du är på kontoret, hemma eller på semester. Du når dina program och ditt data från överallt.

Vår vision är att ni som företag ska kunna flytta just bara de program som ni vill ha tillgängliga i molnet till oss.
Vi ställer inga krav på att ni måste flytta allt, tvärtom. Tänk igenom vika program ni vill kunna ha tillgängliga jämt som är viktiga för er verksamhet.
Vår lösning krockar inte med er lokala hantering av annat data. Er leverantör av IT tjänster och lokal IT support kommer finnas kvar.
Ni har bara flyttat ut en funktion/ett program för att kunna använda den från flera platser, från flera plattformar istället för ha det likalt installerat hos er.

Vi tycker det är ett bra exempel på ”IT som bara funkar” eller ”kontoret på fickan” och alla de andra modeorden.
Vi bryr oss inte så mycket om dem.

Vi tror våra kunder vill det ska vara enkelt men tryggt och säkert. Vad det kallas är inte så viktigt.

I rCloud Office ingår generationshantering (du kan enkelt ta tillbaka filer du råkat radera eller sparat ner fel), datat i rCloud scannas av antivirus, vi har backuper, intrångsskydd, övervakning, helpdesk, support .. helt enkelt allt det som vi tycker ska ingå i en vettig molntjänst.

Inga konstiga dolda extrakostnader, förskottsbetalningar, långa bindande avtal, minsta antal användare, merförsäljning för lokal IT support eller annat.
Vi tvingar er inte att uppdatera programversioner och ni slipper överraskningar för att allt ser helt annotrlunda ut när ni loggar in på måndag morgon mot hur det såg fredag kväll ..

Vi vill bara göra det lätt för dig att kunna jobba och driva ditt företag. Var du än är. Var dina medarbetare än är.
Du ska inte behöva vara expert på IT för att kunna starta dina program. De är dina verktyg och vi ser till att du har dem.

Ikoner helt enkelt på datorn eller surfplattan och du har tillgång till ditt data och dina program när du behöver,
Svårare än så tycker inte vi det ska behöva vara.

Helpdesk 08 55 11 86 66
helpdesk@redcloud.se