svensk molntjänst visma

Vad är en molntjänst?


Många pratar om molnet och molntjänster, men vad är det egentligen?

Att använda sig av en molntjänst innebär att man sparar sina dokument, bilder och annan data på en server som nås via internet istället för att lagra det på sin dator eller på en server lokalt (kanske i företagets källare). På samma sätt kan man installera program och applikationer i molnet istället för att installera dem på sin dator. Kanske använder du någon molntjänst redan idag? Dropbox, iCloud och Google Drive är exempel på molntjänster. rCloud är också en molntjänst men med fördelen att du själv kan välja vilka program och vilken data du vill ha i molnet.

Eftersom program och data finns på en server som du når via internet är allt du behöver en enhet och internetuppkoppling. Det spelar ingen roll vilken typ av enhet du använder, det fungerar lika bra med PC, Mac, surfplatta eller telefon. Du kan enkelt växla mellan kontorets PC, din surfplatta på tåget hem och din Mac hemma.

 

Fördelar med molntjänster

Det finns många fördelar med molntjänster både för företaget, IT-personal och givetvis för användarna.

För användare

 • Nå dokument och filer oavsett enhet, det enda som behövs är tillgång till internet. Arbeta på kontoret, på landet eller på tåget, du har tillgång till filer och program oavsett var du är.
 • Samarbeta med andra genom att enkelt dela filer med varandra i molnet. Slipp skicka olika versioner av dokument, alla jobbar i samma fil i molnet.
 • Få automatisk back-up på alla filer och dokument. Med rCloud finns även versionshantering vilket innebär att man kan ta tillbaka en tidigare version av ett dokument eller en fil man råkat radera.
 • Alla har samma version av program vilket underlättar när du behöver be en kollega eller supporten om hjälp.

 

För IT-personal

 • Slipp installation av program på enskilda datorer
 • Minska kostnader för hårdvara då applikationer körs på server i molnet istället för lokalt på datorerna
 • Få automatisk back-up på alla filer och dokument
 • Enklare support då alla har samma version av programvaror
 • Förenkla administrationen för personal utspridda geografiskt. Inga VPN-kopplingar eller annat krångel, ett rCloud konot är allt som behövs.
 • Få kontroll över uppgraderingar av programvara, ni bestämmer när och vad som ska uppdateras så ni har tid att förbereda er och användare på uppgraderingen.
 • Få bättre kontroll över vilken data olika personer har tillgång till. Med rCloud styr du alla behörigheter och när personer lämnar företaget avslutas kontot och all behörighet försvinner.

Det finns alltså många fördelar med att använda en molntjänst och då har vi bara nämnt en del. Hör gärna av er till oss om ni vill prata mer om molntjänster eller höra vad vi kan hjälpa just er med.

Kontakta oss