Ett problemställning som många programföretag står inför är Molnet och hur de ska förhålla sig till det.
Att skriva om sin kod för att kunna stödja fler plattformar än den ursprungliga Windowsplattformen är oerhört kostsamt och komplicerat. I värsta fall måste precis all kod skrivas om, alla funktioner och allt tänkas om från grunden för varje plattform.
I praktiken har man fått börja om från noll.
Ett annat alternativ är att göra om sina applikationer till rena webapplikationer (tyvärr ofta med minskad funktionalitet) men kostnaderna för detta är också mycket höga och säkerhetsaspekterna är väldigt lätta att förbise.
Vem ska drifta sajten ?
Hur ser t.ex. övervakning och logghantering ut ? Backuphanteringen? Vet man att den man lagt sitt data hos är tillräckligt kunnig imon områådet ? Hur ser support och SLA ut ?
Tittar man på de SLA som finns på många ställen som erbjuder t.ex. virtuella servrar så inser man snabbt att deras anvsvar endast är att tillhandahålla en server-plattform och därefter är det kundens eget ansrvar att ta hand om drift, backuper, uppgraderingar, intrångsskydd o.s.v.
Att bara flytta ut sin applikation till en virtuell server eller ett webhostingföretag löser således inte problemet utan kan t.o.m. skapa nya och oväntade problem och frågeställningar kring drift och ansvar.
En incident som pekar på riskerna är naturligtvis det stora datahaveriet som inträffade för ett tag sedan och drabbade t.ex. Apoteket, Bilprovningen med flera.
”Portade” applikationer till web brukar också generellt innebära att man får göra avkall på väldigt mycket funktionalitet i sina program.
En annan fråga som inställer sig är också rent matematisk och ekonomisk. Kommer man få fler användare bara för man stöder fler plattformar som t.ex. MAC, iPad o.s.v. ? Eller har man redan uppnått det maximala antalet användare man kommer nå överhuvudtaget med sin produkt?
Är den marknaden mycket större tack vare fler plattformar?
I den andra vågskålen står att användare av ett program börjar leta efter alternativ eller tycker det börjar kännas förlegat med programmet som inte utvecklats på 10 år, även om det innehåller bra funktioner som är únika. Användarna käner sig bekväma med gränssnittet men kanske ändå börjar fundera över saker som plattformsoberoende.
Licensieringen är ett ytterligare problem.
Hur ska man kunna ta betalt för sin programvara mer än på det traditionella sättet? Kunderna är knappast intresserade av att stå för utvecklings och migreringskostander för att man behöver modernisera en produkt man använt i flera år men det måste ändå göras på det ena eller andra sättet om man tänker finnas kvar.
Kort sagt , man sitter lite i en rävsax.
Här kommer PaaS, SaaS och Red Cloud IT in i bilden.
Genom att samarbeta med Red Cloud IT kan ett programvaruföretag flytta sina applikationer till en beprövad molntjänst med en minimal arbetsinstats.
Per automatik har man nu stöd för Windows, MAC, Android, iPad, Linux o.s.v. och licensieringsmodellen kan fortsätta vara densamma eller man tänker igenom sina modeller och moderniserar genom att börja ta betalt per användare och månad eller ännu mer granulärt om det finns behov. Programvaran behöver inte installeras lokalt på datorerna för användaran och finns således tillgängliga från varsomhelst.
Ni ger era kunder och användare omedelbar tillgång till era program.
Den ofta bristande kontrollen över antalet användare som använder programmen och licensfusk kan förebyggas enkelt.
Det här är en utveckling vi tror kommer att synas allt mer. Vi har redan idag ett antal programvaruföretag som ligger i vårt moln rCloud Office för att på ett enkelt och smart sätt kunna tillhandahålla sina applikationer till både befintliga och nya kunder.
Vi tror att de företag som inte börjar reflektera över de här frågorna kommer få problem inom några år och även i förlängningen kommer att tappa kunder.
Kontakta oss för att diskutera lösningen på just era funderingar